Teamwork makes the dream work

8 maart 2026 - Ukunda, Kenia

Trainingsweekend (zaterdag en zondag) en voorbereidingsdag (vrijdag)

Wat fijn om op vrijdagmorgen mijn Keniaanse collega's van de schoolleidersopleiding weer te zien. We werken al jaren samen en het weerzien was heerlijk. 'Hoe gaat het, hoe gaat het met je familie, gaat het goed met je moeder, how is Holland?.'

35853

Op vrijdag hebben we samen met de Kenianen het trainingsweekend dat de dag daarna start goed voorbereid. We hebben er ditmaal voor gekozen om de vier (kennis)onderdelen met daarin voor hen ook nieuwe inhoud  (we hebben de opleiding opnieuw vormgegeven en aangepast aan nieuwe inzichten en theoriën) te verdelen over de vijf trainers, met aan elke zijde van de trainers één of twee coaches.

Een keuze die goed uitpakt bleek al snel op de eerste opleidingsdag. Samen hadden ze hun onderdeel goed voorbereid; met bij elke nieuw onderdeel als start een bijpassende energizer, vervolgens een theoretisch gedeelte om af te sluiten met de verwerking, uitwisseling in hun eigen PLC: hun Professional learning Community. Deze bestaat uit de twee buddy's (schoolleiders in opleiding) hun coach en trainer. Daarbinnen leren ze om de eerste stappen te zetten in actieonderzoek. Een goede doorontwikkeling van de schoolleidersopleiding.

De filmploeg van T4T (twee filmmakers, waarvan één de zoon is van Mia, die als vrijwilliger met ons een paar dagen meegaan) was bij ons op de zaterdag om de laatste ontwikkelingen van de opleiding in beeld te brengen. Onze vorige T4T promotiefilm is toch alweer 17 jaar oud. Naast beelden die ze schoten gedurende de dag hebben ze ook onze trainers Mzungu (eerste opleiding), Mwanarusi (tweede opleiding) en Tenga (derde opleiding) geïnterviewd. Alle drie waren ze onder de indruk.

Mwanarusi zelfs verlegen, terwijl zij normaal zorgt voor een hoop geluid en sfeer.

Ons team van de zevende schoolleidersopleiding is een krachtig team, dat elkaar goed aanvult en ik ben trots dat ik daar onderdeel van uitmaak.

Gelukkig bleek de stem van Belinda op de zaterdag alweer aardig terug en vandaag op zondag was haar stem echt weer hier in in Ukunda. Op de zaterdag tussendoor met Alfred wat financiële zaken doorgenomen en vandaag met hem tussendoor alle documenten en benodigde financiële stukken in orde gemaakt. Morgenvroeg hebben we samen een afspraak met de accountant en ik verwacht dat alle onduidelijkheden nu eindelijk verhelderd zijn. Fingers crossed! Alfred heeft de benodigde kennis van financiële zaken en dat stemt gerust. Hij kan Francis daar echt in gaan ondersteunen. Ik heb met hem al afgesproken hoe we elkaar het komend half jaar op de hoogte blijven houden.

Het duurde zoals gewoonlijk even voordat alle deelnemers aanwezig waren, maar dat han een andere oorzaak dan pole pole-inslag (rustig rustig) deze zaterdagmorgen want wat regent het in Kenia hard en veel. Het regenseizoen is vroeg begonnen dit jaar. Ik las in het nieuws dat er in Nairobi hevige overstromingen zijn en er meer dan 25 doden te betreuren zijn. Hier valt alleen de stroom af en toe uit en er moest flink omgereden worden door een aantal deelnemers, maar verder valt het mee. Vanmiddag scheen de zon alweer volop, dus het ergste lijkt achter de rug.  Al die regen is goed voor de muggen!

Vandaag bijgepraat met Laurain (zie een eerder blog). De vorige keer wachtte haar jongste kind nog op een hartoperatie. Deze is geweest en het gaat nu al iets beter. Ze vertelde gelukkig (gedeeltelijk) verzekerd te zijn en er volgt later dit jaar nog een operatie.

Haar man heeft haar laten stikken nadat kind nummer vijf werd geboren (zes dagen na de geboorte), zoals ik eerder schreef. Lekker dan. Het is echter een krachtige Afrikaanse vrouw en op de foto met alle vrouwen (het is vandaag tenslotte international women's day) straalt ze!

Women's day

Daarnaast vertelde ze mij tijdens de lunch vol trots dat haar oudste dochter de hoogste score van deze county had behaald en dan sta je in Kwale county als kind op alle billboards (en die zijn groot!). Toch ook weer een verhaal met een bijzonder staartje want omdat haar dochter naar een private school ging betaald de overheid alleen een gedeelte van de vervolgopleiding (haar 'ouders' hebben tenslotte geld is de gedachte maar dat is vaak helemaal niet zo, een private school is soms de enige keuze omdat er veel speelt op sommige public schools) en nu vervolgt ze in Nairobi haar opleiding op een public school, waardoor haar kansen op goed vervolgonderwijs afnemen.

Als ze in Kwale ook op een public school had gezeten dan zou alles betaald worden. Tja………

Tijdens het maken van de 'women's day-foto' stelde ik voor aan de mannen die achterbleven in de zaal of het een goed idee was om de deuren op slot te maken, zodat hun vrouwelijke collega's niet meer terug naar binnen zouden kunnen. Er ontstond een hoop onrust, waaruit ik met geen mogelijkheid heb kunnen opmaken of ze dat nou een goed of slecht idee vonden……

Ik heb de deur maar open gelaten.

1. Marlies:
    9 maart 2026
    Àh, wat een bijzonder verhaal over Laurain. Sterke vrouw hoor. Kunnen wij ons hier toch amper voorstellen allemaal. En heel goed de deur open gelaten 😂.
  2. Rieky Wattenberg:
    10 maart 2026
    Dat kun je je hier niet voorstellen,Hier kunnen de ouders en kinderen zelf de studie kiezen die bij hun past.
  3. Daniëlla Schotman:
    16 maart 2026
    Prachtig wat jullie doen binnen de schoolleidersopleiding! Ik was erg onder de indruk!!!!
    Mmmm op internationale vrouwendag de deur willen sluiten. Nog een punt waar we het even over moeten hebben.... .🤔