Active learning please

8 maart 2025 - Ukunda, Kenia

Active learning please

Not lecturing!

Na een voorspoedige reis kwamen we donderdagmiddag aan in het hotel. Gert Jan en ik zijn meteen bij elkaar gaan zitten om het weekend voor te bereiden.

Gisteren zijn we gestart met de voorbereiding van het examenweekend, samen met ons Keniaanse team. Bakari is na vijf jaar weer terug uit Kilifi en wil dolgraag weer aansluiten als trainer. This truly feels like home.

De studenten van de zesde opleiding gaan afstuderen (hopelijk alle 16), het is na twee jaar eindelijk zover…… spannend.

Allereerst hebben we gisteren het examen voorbereid.

Het examen bestaat uit:

-Theorie examen en een casestudy op zaterdag (vandaag).

-Een dag in de komende week bezoeken we de school voor een praktijkexamen op de eigen school, bestaande uit twee klassenbezoeken met feedback, interview met twee leerkrachten en het observeren van een teamvergadering.

Uiterlijk vrijdag horen ze of ze geslaagd zijn en verwacht worden op de final celebration.

Helaas gaan we dan ook Juliana uitzwaaien. Ze draait al vanaf het begin (2008) mee in de schoolleaderscourse, maar ze kan het fysiek niet meer opbrengen.

Het is ramadan en het is een opgave om nu te moeten vasten (moslims en sommige christenen vasten ook), om de hele dag niet te mogen eten en drinken (ook geen water). De temperatuur hier is niet te doen en dat met een zeer hoge luchtvochtigheid. 5 meter lijken er nu wel 500 en voelen vervolgens ook nog als bergop lopen, pffff.

Gisteren wilde ik solidair zijn door ook niet te drinken (om ze het niet moeilijker te maken dan het al is), maar nadat ik gisterenvond bijna het loodje legde ben ik daar nu mee gestopt. Waar ze overigens helemaal geen moeite hebben.

Wel goed om te zien dat iedereen die vast alles 's middags meekrijgt naar huis in doggybags. Na zonsondergang wordt het dan opgegeten.

Gisterenmiddag hebben we  met de trainers en coaches gesproken over de nieuwe zevende opleiding. Die hebben we vanuit Nederland met een team (met Jan en Belinda erbij) inhoudelijk voorbereid en ze in concept aangeboden. Deze bespreken we maandag op de TTC (Pabo/Hogeschool) en waren nieuwsgierig naar hun eerste reactie.

Wat was ik trots op hun reactie en wat mogen wij als T4T trots zijn.

'Maak er een opleiding van die interactief is en waarin je van en met elkaar leert op een interactieve manier.

Active learning please. Not lecturing!

To meet, to connect, to learn

Het zit ook bij ons Keniaans team in het hart.

Later deze week meer over het verloop van de examens en morgenvroeg maken we kennis met we de nieuwe groep schoolleiders. Zij zijn anders dan bij voorgaande opleidingen geselecteerd door ons Keniaanse team.

Shifting the power.

1. Jan van Aert:
    8 maart 2025
    Weer een verhaaltje om blij van te worden!😆
  2. Maria:
    9 maart 2025
    Mooi om te horen dat alles naar wens gaat. Blijf goed voor jezelf zorgen.
  3. Rieky Wattenberg:
    9 maart 2025
    Fijn om te horen dat het goed verloopt, nog succes deze week.
  4. Corry:
    9 maart 2025
    Fijn dat alles goed verloop,alleen jammer dat het zo warm is.
    Veel succes de komende week.
    Doe zo allemaal de hartelijke groeten van mij. Zorg wel goed voor jezelf, vooral drinken.
    Groetjes Corry
  5. Miranda Leijser:
    11 maart 2025
    Hey Michiel, ik had even gemist dat je weer in Kenia zat. Heel veel succes en pa kijkt met je mee. Liefs Miranda