An engaged and energetic team
26 september 2025 - Ukunda, Kenia
Gisteren zijn we gestart op de TTC in Kinango en hebben samen met het TTC-T4T developmentteam gekeken naar de doorontwikkeling van de schoolleidersopleiding en de toekomstige formalisering (accreditatie). We hebben in zeven maanden het curriculum van de schoolleidersopleiding opnieuw geschreven en een leerlijn actieleren en het werken in een professionele leergemeenschap toegevoegd.
Gert Jan en ik reden wat afwachtend en niet zo positief gestemd naar Kinango omdat in onze maandelijkse online meeting het soms trekken en duwen is en zij grote moeite lijken te hebben om op tijd aan te sluiten en om dat ons te laten weten ;-)
Maar ik kijk erg positief terug op gisteren. Zij willen graag verder en waren goed voorbereid. Ze willen steviger aangehaakt zijn bij de T4T de coaches en trainers en hebben uitgesproken om mee het veld in te willen met hen. Ze kunnen dat mooi combineren met studenten die ze ook bezoeken in de regio. Ik denk een goede ontwikkeling want op die manier kunnen we ze goed aanhaken op de werkwijze van T4T. Morgen sluiten ze ook aan op de eerste dag van de opleiding en nemen een deel van het programma voor hun rekening.
Vervolgens gisteren na de lunch weer terug gehobbeld naar de kust (ik kan niet wachten tot de weg naar Kinango vernieuwd -lees geasfalteerd- is en het vordert stap voor stap, maar…… het duurt nog ff)
's Avonds voor het eerst de nieuwe Nederlandse deelnemers ontmoet. Een positieve groep en dat terwijl er vier koffers verdwenen waren (die zijn 24 uur later gelukkig terecht).
Vandaag hebben we het trainingsweekend voorbereid en fijn om iedereen weer te zien. De drie afgestudeerde coaches sluiten nu ook aan het wordt zo al met al een flink team van 14 Keniaanse coaches en trainers. Morgen sluiten ook de zes coachees (coaches in opleiding aan) aan.
Morgenvroeg start de zevende opleiding met 22 studenten en met onze Keniaanse collega's erbij zitten we met een groep van meer dan veertig.
Prachtig en dit maakt trots, zeker als je ziet hoe we ooit gestart zijn. Toch ook wel spannend zo'n grote groep.
Bijzonder feitje is dat Gert Jan en ik vandaag als één van de laatsten in Forrest Lodge arriveerden en dat is weleens anders geweest!!
Vandaag viel echt op dat de T4T-werkwijze onderdeel is geworden van hun zijn; 'Nee, zo doen wij dat niet (straffen, power of the pen -oftewel overplaatsen :-)-, belonen met geschenkjes en andere voorbeelden zoals we ze in het verleden vaak hoorden), wij zijn van T4T en werken vanuit de coaching approach. To meet, to connect, to learn.'
'Dat moeten we de nieuwe deelnemers snel laten ervaren, is het programma wel interactief genoeg morgen.'
Dit is ook de eerste keer dat onze Keniaanse collega's vooraf al hun 'studenten' hebben opgezocht op de eigen school en samen met de teams gesproken hebben over de schoolleidersopleiding. Ze staan te trappelen.
Op naar morgen.
Maar nu eerst slapen, ben kapot. Intensieve dagen achter de rug.
Lala salama
Ilse Leijser:26 september 2025Klinkt goed Michiel! Heel veel plezier en succes weer daar! Dikke knuffel X
Marlies:26 september 2025Wat een enthousiast verhaal weer, Michiel. Erg benieuwd naar morgen!
Kees:26 september 2025Het gaat lukken morgen!
Rieky Wattenberg:27 september 2025Blijf zo positief. Veel succes morgen.