A transformative, resilient, empowered and innovative Professional Learning community

28 september 2025 - Ukunda, Kenia

Proud to be part of the system

Bovenstaande is een reactie van een deelnemer op een bericht van mij.

Het trainingsweekend is bijzonder positief verlopen. Met 42 Kenianen die bruisten van enthousiasme.

Zowel zaterdag als zondag begonnen we op tijd. Dat heb ik eigenlijk in al die jaren nog nooit meegemaakt. Gert Jan en ik worden achter de vodden gezeten bij binnenkomst, na een ritje in de tuktuk door het steeds drukker wordende Ukunda. Harakka harakka. Vandaag startten we zelfs een half uur eerder. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat echt alle deelnemers op tijd aanwezig waren en daarnaast ook nog de hele dag zo gefocust bleven.

Gisteren sloot ook Connie, docent op de TTC aan om een toelichting te geven op Competence based learning (CBE). De docenten van de TTC willen echt goed aangehaakt blijven en spreken hun waardering uit voor de actieve sessies. Ze zijn het hier niet gewoon dat schoolleiders en leerkrachten uit 'het veld' op deze manier worden samengebracht om van en met elkaar te leren.

De Keniaanse trainers en coaches hebben daarnaast gezorgd voor leuke energizers tussendoor (van hokey pokey tot een letterspel. Ik geloof niet dat wij in Nederland zo makkelijk en enthousiast met elkaar in verbinding komen) en dat maakt dat het mooie afwisselende dagen zijn geworden.

De leukste energizer was gisteren echter een slang die ineens vanaf het dak naar beneden viel. Een hoop geschreeuw. De slang die viel (zie foto) lijkt erg op een green mamba en dat is een zeer giftige slang die hier ook voorkomt. Maar dit bleek een gevlekte bosslang te zijn (met dank aan Google-lens). Een vriendelijke soort die veel lijkt op de zeer giftige mamba.

Het valt op dat de professionaliteit van de Keniaanse trainers en coaches met de dag groeit. Ze regelen veel zelf, stemmen onderling af, passen de lesstof aan en begeleiden hun studenten intensief.

Leuk om van de deelnemers terug te horen dat ons programma erg wordt gewaardeerd en dat is ook te merken aan de proactieve houding en het tot ver na vieren willen doorwerken. Meestal is er hier in de warmte sprake van een enorme after dinner dip, met als gevolg knikkebollende en soms zelfs slapende deelnemers. Niets daarvan dit weekend.

In deze nieuwe opleiding zijn de deelnemers aan elkaar gekoppeld met een coach en vormen zo een professionele leergemeenschap waarbinnen actieonderzoek een plaats krijgt. Een volgende stap in de ontwikkeling van onze opleiding.

We kunnen tevreden terugkijken op de voorgaande dagen.

De komende week bezoeken de directeuren en hun coaches/trainers elkaar ieder 2 keer (dus vier dagen op pad!). Een intensieve week hebben ze voor de boeg (en wij :-) ), maar ze staan te popelen.

Ikzelf zal ook aansluiten bij bezoeken om goed op de hoogte te blijven en de coaches en trainers te ondersteunen. Dat wordt weer hobbeldebobbel het binnenland in. Morgen iets dichterbij want ik wil 's middags aan het werk voor mijn werk in Nederland. Dinsdag reis ik weer ver, dat zal wel een safari worden.

Vandaag kwam ik in gesprek met een van de nieuwe vrouwelijke directeuren. Zij is actief aanwezig en ze lijkt goed op haar plek te zijn als schoolleider. Ik zag een foto op haar telefoon van haar kinderen. We raakten in gesprek. Ze heeft vijf kinderen. Zes dagen na de geboorte van de laatste is haar man gaan lopen… De jongste is een meisje, ze is vier en moet elk halfjaar behandeld worden aan haar hart. Poeh en ze staat er in echt haar eentje voor. En dat naast een fulltimebaan.

Een andere opvallende deelnemer is een schoolleider die nauwelijks kan lopen en moeilijk beweegt. Hij probeert echter aan alles mee te doen, ook al gaat dat beperkt. Hij kan eigenlijk geen trapjes op en af en dat is een enorme uitdaging in een omgeving als deze. Er wordt rekening mee gehouden door zijn groep, niet door de hele tijd voor hem te willen zorgen, ze laten hem eigenlijk alles zelf doen, ook al duurt dit even. Er lijkt eigenlijk zo min mogelijk aandacht aan besteed te worden. Maar zijn inbreng wordt gewaardeerd en hij participeert actief.

Het zijn hier soms zware omstandigheden, maar de mensen lijken meestal krachtig en vrolijk.

Laten we daar in ons kikkerlandje eens voorbeeld aan nemen.

1. Kees:
    28 september 2025
    👍👍
  2. Jan van Aert:
    29 september 2025
    Weer super mooi beschreven! En ja T4T kan trots zijn op de ontwikkelingen bij de Schoolleidersopleiding. Mede door jou en Gert Jans inbreng.
  3. Lysanne:
    29 september 2025
    Mooi Michiel, wat een mooie opbrengst al!
  4. Rieky Wattenberg:
    29 september 2025
    Je hebt al hard gewerkt en met succes.
  5. Corry:
    29 september 2025
    Knap hoor, jullie zijn goed bezig .
    Veel succes de komende dagen.
  6. Elif Aktas:
    30 september 2025
    Wat mooi om te lezen hoe betrokken en enthousiast iedereen is! Succes Michiel!
  7. Huub.:
    1 oktober 2025
    Michiel,
    Hartelijk dank voor dit mooie reis verslag.
    Fijn dat dit keer de groep zo enthousiast mee werkt wat jullie voldoening zal geven.
    Ook bedankt voor de leuke foto's.
    Michiel het ga je goed en we zien jegraag weer snel terug.
    Gr,Huub.