Schoolbezoeken; Kiranini, Mzingi en Kaphingo primary. Ontmoeting met oude bekende!
2 oktober 2025 - Shimba Hills, Kenia
Op maandag heb ik Kiranini Primary samen met Tamasha bezocht. Tamasha is één van de deelnemers aan de eerste schoolleidersopleiding geweest. Daarna heeft ze de T4T opleiding tot coach afgerond en later de opleiding tot T4T trainer. Ze heeft zich goed ontwikkeld en vandaag op bezoek bij Masaïdi kwam dat goed van pas. Mesaïdi heeft het goed voor elkaar en wat voeg je dan nog toe….
Tamasha wist daar wel raad me. Maakte een video opname met haar telefoon om inzicht te geven in het non verbaal gedrag van de leerkracht en van de headteacher. Dit gaf inzicht en later deze week volgt er een nieuwe observatie.
Tijdens de thee ontstond er een interessant gesprek n.a.v. mijn vraag waarom dit gebied Godoni heet.
Veel leenwoorden die zijn overgenomen in het Swahili. Deze woorden lijken op woorden uit de oorspronkelijke talen van de kolonisten (Portugezen, Engelsen, Duitsers), maar dat heb je niet meteen in de gaten.
Godoni ligt op een klif en het komt van Go down(i). Als je het uitspreekt hoor je het. Ze plekken hier vaak een i achter een woord. Fonetisch: Headieteacher, toothiepaste, footieball.
In Nairobi ligt de wijk Kariobangi. Dat komt van carry your bag
En voor de wat ouderen onder ons Daktari (tv-serie) is dokter en shule komt van het duitse schule.
Mzingi Primay
Op dinsdag een lange reis terug in de tijdgemaakt naar dorpjes die nog helemaal volgens oorspronkelijke Afrikaanse wijze gebouwd zijn met muren van leem en daken van palmbladeren. Bijna 2,5 uur enkele reis. Zeker 10 keer vastgezeten met de auto en twee keer echt zo vast dat ik dacht dat het niet meer zou goedkomen. Wel een mooie kameleon gezien die de weg overstak (foto). Het laatste half uurtje op een boda boda (motortaxi) dwars over erfjes. Opvliegende kippen en huisjes zoals je ze hier dus ook steeds minder ziet.
Op Mzingi primary is er een voedselproject gesponsord door de county. De kinderen krijgen porridge. Een soort dunne pap die ze drinken. Dit om ze goed te voeden maar ook om te zorgen dat de ouders een reden hebben om hun kind naar school te sturen. Weer een maagje gevuld.
De school ligt ver afgelegen en er is veel armoede. Kinderen lopen nog op blote voeten en in het droge seizoen (januari, februari) is er vaak weinig te eten waardoor kinderen helemaal niet naar school gaan.
Bijzonder om te vermelden is dat Richard Simba hier werkt als leerkracht. Zie foto: hij draagt een rood T4T T-shirt. Dat heeft hij dus bewaard! Samen met Suleiman, die vandaag met mij mee was als T4T coach, was hij één van mijn twee studenten die ik in 2011 als coach begeleidde in de tweede schooleidersopleiding. Wat een toeval. Lijkt wel een reünie. Bij foto's vorige reis helemaal onderaan de fotoalbums staat nog een foto van ons drieën.
Wat is er veel veranderd in die 13 jaar, we werken nu samen in de schooleidersopleiding met een team dat volledig door Kenianen is bemenst.
Gisteren heb ik samen met Warraka Kaphingo primary bezocht.
Een school in de buurt van Mariakani. Goed te bereizen tegenwoordig vanwege de bypass die is aangelegd om de haven van Mombasa heen. 2 uur reizen met veel verkeer en chaos op de snelweg van Mombasa naar Nairobi. Dan rijd ik eigenlijk toch liever op zandpaden, dat levert minder spannende situaties (lees bijna ongelukken) op. Maar eigenlijk gaat het toch altijd goed en lijkt het verkeer zich als een soort waterstroom te bewegen, om stilstaande of overstekende mensen, dieren en vrachtwagens heen. Hoewel één van de leerkrachten van deze school bericht kreeg tijdens de start van haar klassenobservatie dat haar zus betrokken was bij een ongeval.
We zijn naar een andere klas gegaan.
Deze school ligt in een stoffige omgeving waar bijna niets groeit, vroeger leefden hier olifanten en ander wild maar die leven nu in Tsavo west en east en mogen dat gebied niet uit. Soms breken ze nog uit want olifanten onthouden hun hele leven waar ze vandaan komen.
Opvallend is dat er langs deze school een geasfalteerde weg komt te liggen. Ze zijn druk bezig met de voorbereidingen, eugge eugge… nog meer stof. Eigenlijk gaat deze weg nergens heen. De eindbestemming is het geboortedorpje van de vorige gouverneur Salim.
'That's Kenya'.
Morgen nog op schoolbezoek samen met Tenga, naar Lukore primary is Shimba hills. Dat wordt weer hobbelen.
Zaterdag de terugkombijeenkomst en de final celebration. Het zit er alweer bijna op, maar de ontwikkelingen stemmen positief.

Jullie maken van alles mee maar er worden goede resultaten geboekt.
Snel tot Ziens!